Recept na ihneď mäkké medovníky:
Všetky prísady večer zamiesime a necháme odstáť v chlade. Na druhý deň cesto rozdelíme na 3 bochníky. Vaľkáme cez mikroténové sáčky zhruba na 0,5 cm. Vykrojené medovníky pečieme v predhriatej rúre na 150°C približne 7 – 8 minút. Hneď po upečení potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa krásne leskli.
Bielková poleva:
Všetko zmiešame pomaly dokopy. Dajte pozor, aby ste bielko nevyšľahali ale len vymiešali s cukrom. Ak sa vám zdá práškový cukor stále príliš zrnitý, môžete ho ešte pomlieť v mixéry. Nebudú sa vám zasekávať pri zdobení vreckom kryštáliky. Množstvo cukru záleží aj od veľkosti bielka, takže pridávajte postupne, kým poleva nemá dobrú konzistenciu aby z medovníkov nestekala. Ak ju zahustíte príliš, môžete ju rozriediť citrónovou šťavou.
Tip: Medovníky po ozdobení nechajte poriadne uschnúť a odložte ich do dobre tesniacej dózy. Takto vám vydržia až do Vianoc.
Ak sa vám nechce zabávať s cestom, alebo nepotrebujete až takú veľkú dávku, hotové cesto kúpite aj v obchodoch. Je tiež chutné a medovníky budú po jednej noci v dobre utesnenej dóze tiež mäkké.
medovníčky sú asi najlepšie koláčiky na Vianoce 🙂 mňam 🙂 tiež som sa chystala ich tento rok upiecť ,tak uvidíme 🙂
MakeUpByVeo
Vypadají krásně 🙂 My jsme dnes dělali linecké, ale do perníčků se moc nepouštíme, protože babička jich vždycky napeče až moc 😀
http://www.jdeocestu.blogspot.cz
Medovníčky mi prídu ako taká vianočná klasika. Mne osobne veľmi nechutia, ale tá vôňa keď sa pečú je úžasná a navodí mi to takú vianočnú náladu. 🙂
http://www.thefashiontwiins.blogspot.sk
My sme ich doteraz nerobievali, no ako mám vlastnú domácnosť, rozhodla som sa zaviesť novú tradíciu, pretože mi medovníky veľmi chutia a krásne voňajú 🙂
Na linecké sa chystám tiež 😉
Áno to je pravda, že je to klasika, no ako som písala vyššie, u nás sa nerobievali takže pre mňa je to trochu novota. Preto si to užívam. A tá vôňa veru 🙂