Advent calendar, #17: Gingerbread cookies


Recept na ihneď mäkké medovníky:

1 kg hladkej múky
380 g medu
300 g práškového cukru
120 g roztopeného masla
4 celé vajcia
2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
perníkové korenie

Všetky prísady večer zamiesime a necháme odstáť v chlade. Na druhý deň cesto rozdelíme na 3 bochníky. Vaľkáme cez mikroténové sáčky zhruba na 0,5 cm. Vykrojené medovníky pečieme v predhriatej rúre na 150°C približne 7 – 8 minút. Hneď po upečení potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa krásne leskli.

Bielková poleva:

150 g preosiateho práškového cukru
1 bielok z vajíčka
pár kvapiek citrónovej šťavy
1 lyžička solamylu

Všetko zmiešame pomaly dokopy. Dajte pozor, aby ste bielko nevyšľahali ale len vymiešali s cukrom. Ak sa vám zdá práškový cukor stále príliš zrnitý, môžete ho ešte pomlieť v mixéry. Nebudú sa vám zasekávať pri zdobení vreckom kryštáliky. Množstvo cukru záleží aj od veľkosti bielka, takže pridávajte postupne, kým poleva nemá dobrú konzistenciu aby z medovníkov nestekala. Ak ju zahustíte príliš, môžete ju rozriediť citrónovou šťavou.

Tip: Medovníky po ozdobení nechajte poriadne uschnúť a odložte ich do dobre tesniacej dózy. Takto vám vydržia až do Vianoc.

Ak sa vám nechce zabávať s cestom, alebo nepotrebujete až takú veľkú dávku, hotové cesto kúpite aj v obchodoch. Je tiež chutné a medovníky budú po jednej noci v dobre utesnenej dóze tiež mäkké.

 

PHOTOS BY: NITA
                                                                               

6 thoughts on “Advent calendar, #17: Gingerbread cookies

  1. My sme ich doteraz nerobievali, no ako mám vlastnú domácnosť, rozhodla som sa zaviesť novú tradíciu, pretože mi medovníky veľmi chutia a krásne voňajú 🙂

  2. Áno to je pravda, že je to klasika, no ako som písala vyššie, u nás sa nerobievali takže pre mňa je to trochu novota. Preto si to užívam. A tá vôňa veru 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *